Blog
/
/
Door Marc van der Wielen

Wat je als ondernemer zou kunnen leren van Joop van den Ende

“Therapie maakte mij een aardiger en gelukkiger mens”.

Joop van den Ende bereikte in het begin van dit jaar zijn 80-jarige leeftijd. Dankzij de media-invloed, die Van den Ende nog altijd heeft, is daar uitvoerig aandacht aan besteed. Daarbij wordt vooral stilgestaan bij hetgeen Van den Ende heeft betekend voor de cultuursector in Nederland. Natuurlijk altijd met het noemen van de miljarden die Van den Ende heeft vergaard. Overigens is het duidelijk dat macht en invloed tanende zijn als vooral met een beschouwend oog wordt gekeken naar de prestaties zich in het verleden afspeelden.

Özkan Akyol in gesprek met Joop van den Ende

Gisteren zag ik Joop, die aanschoof in de kappersstoel van Özkan Akyol, ofwel Eus. Joop werd ineens mijnheer Joop. Bij het vragenspel van Eus dacht ik terug aan het interview dat ik eerder las in Mezza, het weekendtijdschrijft van De Persgroep. Er werd veel aandacht besteed aan het feit dat zowel het ondernemers- en privéleven van Van den Ende niet alleen maar een positieve lijn omhoog heeft gekend. Successen werden afgewisseld met mislukkingen. Toch is het aan een bijzondere ‘drive’ te danken dat Van den Ende telkens opnieuw kansen blijft zien om door te gaan. Wellicht voor een deel te danken aan de enorme bewijsdrang die hij heeft overgehouden vanwege zijn magere prestaties op school. Niet voor niets wordt er in de interviewtitel naar verwezen: “Het jongetje dat niet kon leren”.

Het is knap en bewonderenswaardig dat diezelfde bewijsdrang ertoe heeft geleid dat Van den Ende, eerst zelfstandig en daarna met Endemol en Stage Entertainment, een enorm succes heeft gemaakt van zijn ambitie. Toch ook een opvallend deel in het interview over de ‘burnout’ van Van den Ende en het herstel ervan door een jarenlange therapie. Zoals Van den Ende aangeeft, was daar ineens het megasucces na de beursgang. Werd er van hem van alles verwacht en was het vooral de twijfel die de overhand kreeg. Tussen de regels door lees je de vertwijfeling. ‘Het moeten voldoen aan een rol die hem onzeker maakte’. Hij was beland in een wereld die zo ver afstond van zijn opvoeding, zijn ‘roots’, waardoor hij letterlijk ontaarde. Hij werd er een vervelende man door. Onaardig en boos ook. Opvallend ook de bekentenis van Joop dat de angst om alles kwijt te raken nooit verdwijnt.

Redding

Zijn redding? zoals Van den Ende zegt, dat was professor Leopold, waar hij 3,5 jaar lang in therapie ging. Een vaderfiguur, die kennelijk in staat was om Van den Ende terug te brengen naar de kern en vrede te hebben met wie hij was en respect te hebben voor de talenten en het succes dat eruit voortvloeide.

Van den Ende zegt er zelf het volgende over. “Ik ben na de therapie een aardiger mens geworden”. “Ik heb mezelf gevonden.”

De uitlatingen van Van den Ende kunnen wellicht helpen om ook andere ondernemers aan te moedigen eens goed te kijken naar zichzelf. Want in welke mate ben je een rol aan het vervullen waarin je je helemaal niet prettig voelt. Het indirecte advies van Van den Ende is daarom nog niet zo raar. Ga eens in gesprek met een coach of mentor. Want, zoals blijkt, je wordt er naast een beter ondernemer, ook een beter en gelukkiger mens van.

Over de auteur
Marc van der Wielen
Ik beschouw het als een uitdaging en voorrecht om mijn jarenlange ervaring, inzicht en kennis in te zetten voor ondernemers en organisaties bij hun ontwikkeling, ontplooiing en groei.
Menu