Blog
/
/
Door Marc van der Wielen

Het blijft moeilijk voor veel ondernemers. Delegeren.

Er wordt veel onderzoek uitgevoerd naar de successen achter ondernemerschap. Want hoe komt het toch dat het ene bedrijf als kool groeit, terwijl het andere bedrijf een beetje blijft aanmodderen.
De allerbelangrijkste succesfactor? Jazeker, dat is de ondernemer zelf (en een beetje geluk natuurlijk). Want wat blijkt? Bedrijven die in staat zijn om te groeien van zo’n 25 medewerkers naar 50 medewerkers, lukt het in meerderheid om ook dan nog te verdubbelen. Het merendeel van de bedrijven, die het lukt om te groeien naar zo’n 25 medewerkers, komt tot stilstand of wordt juist weer kleiner. Het is de fase waarbij de ondernemer in kwestie echt moet gaan delegeren. En dat is kennelijk een enorm struikelblok voor de meeste ondernemers.
De meeste ondernemers zijn vanzelfsprekend trots op hun ondernemerschap, kennis en vaardigheden. Zozeer dat ze zichzelf er vaak ook veel beter in vinden dan anderen in het bedrijf. Het is dan ook best goed te begrijpen dat de ondernemer het maar lastig vindt om iets over te dragen aan iemand die daar niet zo goed in is. Maar juist daar ligt de valkuil. Die enkele ondernemer die namelijk wel begrijpt dat een ander het moet doen (al zou dat dan wat minder zijn), dat is de ondernemer die in staat is om door te groeien. Tenminste als hij erin slaagt om de uitvoerders op een goede manier te ondersteunen en te waarderen.

En niet, zoals dus in het merendeel gebeurt, de focus te hebben op datgene wat niet goed gaat.

Ondanks het feit dat deze wetenschap volop gedeeld wordt, lukt het toch nog maar moeilijk om ‘de ondernemer’ ervan te doordringen dat zijn overtuiging niet persé de beste is. Het betekent namelijk dingen doen waar je vanuit je onderbuik niet in gelooft. Dat vraagt in de eerste plaats beheersing van je ego en je emoties. En het vraagt iets van je verstand, want dat is uiteindelijk de betere raadgever.

TopPerformers begeleidt leiders en ondernemers naar de volgende fase van hun leiderschap. Dat betekent inzicht krijgen in je werkelijke drijfveren, maar het betekent ook inzicht krijgen in de drempels die voorkomen dat je je doelen bereikt. Wil je er eens een keertje vrijblijvend over sparren. Dat kan. Stuur ons een berichtje.

Over de auteur
Marc van der Wielen
Ik beschouw het als een uitdaging en voorrecht om mijn jarenlange ervaring, inzicht en kennis in te zetten voor ondernemers en organisaties bij hun ontwikkeling, ontplooiing en groei.
Menu